Op 22 april vond het event Mobiel Werken in de bouw plaats bij HP Nederland. Op uitnodiging van Herke ICT Group en HP werden bouwbedrijven bijgepraat over de mogelijkheden van mobiel werken. Zowel productiever werken met behulp van software, als het inzetten van verschillende mobiele apparaten kwamen aan bod. Als kers op de taart volgde het aansprekende praktijkverhaal van Patina Dakdenkers. Een inspirerende rondleiding door het Experience Center besloot deze interessante middag.

Uit de verwachtingen van de bezoekers bleek dat er behoefte was aan een update over mobiel werken voor bouwbedrijven. Deelnemers vroegen zich af wat je kunt doen met een tablet in de bouw en wat de voor- en nadelen zijn. Ook de ervaringen van andere gebruikers en de “mobiele” ontwikkelingen bij Microsoft, HP en BouwVision waren redenen om naar Amstelveen te komen.

Middels een quiz op de mobiele telefoons van de aanwezigen werd eerst geïnventariseerd of men al mobiel actief is en zo ja met welke apps. Het merendeel van de bezoekers is in bezit van een tablet, het zakelijk gebruik daarvan kan beter zegt men zelf.

Sales Productivity

Barbara Schless van Microsoft liet zien hoe je productiever kunt werken met de verschillende tools in Office 365. Naast het alom bekende Outlook, Word, Excel en PowerPoint, beschik je als Office 365 gebruiker ook over Skype voor Bedrijven, OneNote en OneDrive. Deze productiviteitstools vereenvoudigen de communicatie tussen ketenpartners en het delen van documenten.

Barbara benadrukte dat (ver)kopen verandert onder invloed van het internet en dat de nadruk steeds meer komt te liggen op persoonlijke relaties en samenwerken. Microsoft concludeert: “Alleen ga je sneller, samen bereik je meer.”

HP mobility. Built for the ways you work.

René Verhoeven vertelde dat de strategie van HP steeds meer gericht is op het bieden van oplossingen in plaats van het sec op de markt brengen van nieuwe apparaten. Bij HP draait het om het toevoegen van waarde door mobiele werkstromen te optimaliseren.

Mobiliteit staat nu op het niveau van internet in 1999. In 2010 was er 1 mobiel apparaat op wifi beschikbaar per 3 gebruikers, in 2020 zijn dit 3 apparaten per gebruiker! Een duidelijke trend in het gebruik van mobiele apparaten die zich nu aftekent is dat er kleinere tablets (8”) komen voor content consumptie en grotere (12”) voor content creatie. De mobiele devices moeten in ieder geval beschikken over touch, keyboard, stylus en voice bediening.

Speciaal voor de bouwplaats komt HP met een rugged Elitepad 1000, die tegen een stootje kan en bestand is tegen water en stof.

Bouwplaats automatisering op tablet

Herke Dekker van Herke ICT Group, leverancier van BouwVision software, stelde de bezoekers op de hoogte van zijn visie op mobiel werken op de bouwplaats. Zijn voorkeur gaat uit naar CYOD in plaats van BYOD. Nog beter: Choose your own HP device! Beheer en veiligheid van uw zakelijke gegevens zijn belangrijke onderwerpen wanneer u mobiel gaat werken. Hieraan wordt nog weleens te snel voorbij gegaan in de praktijk.

De toepassingen op de bouwplaats zijn veelomvattend: denk aan urenregistratie, werkbonnen, inspecties en opnames. Ook NAV kunt u via een app op uw tablet draaien, zo demonstreerde Herke. Met volledige touch functionaliteit. U kunt deze app gratis downloaden in de Windows Store (zoek naar: Dynamics NAV).

Bouwvision Mobile bestaat uit apps en portals die rechtstreeks integreren met BouwVision ERP en xRM op kantoor. Zo voorkomt u fouten door overtypen, want eenmalige invoer van data volstaat. Een mooi voorbeeld hiervan ziet u in dit filmpje over het gebruik van de BouwVision Service app.

Praktijkcase Patina Dakdenkers

Sander Slotemaker deelde de ervaringen van Patina met BouwVision op kantoor en buiten.

Bij Patina wil men vooral innovatief dakdenken èn doen. Patina verzorgt alles op daken: van daktuin tot windenergie. Meedenken over de oplossing op het dak in plaats van werken vanaf bestek is de insteek. Klanten van Patina zijn: beheerders, woningcorporaties, ziekenhuizen en energiemaatschappijen.

De dakdekkers van Patina werken onder meer met de BouwVision Inspectie app op HP ElitePads. De opdrachtgevers eisen flexibele, digitale rapportages. Patina wilde een tool waarmee ze zelf de vragenlijst kan aanpassen. De op de tablet ingevulde vragen resulteren in een interactief rapport dat direct beschikbaar is voor de opdrachtgever via een portal. Sander werkt zelf graag met de management rapportage via een dashboard waarop openstaande acties staan geprojecteerd.

Patina wil steeds meer met de tablet doen, nieuwe rapportages opzetten bijvoorbeeld. De gebruikers geven aan dat ze “blij (zijn) dat we af zijn van de papieren rompslomp”. Tip voor bedrijven die gebruikers willen uitrusten met een zakelijke tablet: zorg voor gebruik van de tablet thuis ook voor een privé docking.

Rondleiding door Experience Center

Het HP Experience Center staat vol met de nieuwste apparaten, tablets en printers, voor consumenten en zakelijk gebruik. Drie items springen eruit:

  1. Printers zijn nog steeds hot. Hoewel we minder printen, gaan we wel meer digitaliseren (scannen). Een supersnelle Multi Functional Inkjet is daarvoor een prima oplossing.
  2. De Sprout desktopcomputer heeft een touchscreen en een aanrakingsgevoelige mat. De Sprout beschikt ook over een 3d-scanner en een beamer die voorwerpen kan projecteren op de mat. Digitale beeldbewerking was nog nooit zo eenvoudig.
  3. HP Zvr: virtual reality (of blended reality zoals HP het noemt) via een 3d monitor met 4 camera’s en een bril die je ogen niet vermoeit. Loop door een gebouw heen en draai het beeld 360 graden voor een totaal overzicht.

Tot slot

Onder het genot van een informele borrel gaven de bezoekers aan dat ze in positieve zin overweldigd waren door de enorme hoeveelheid informatie van die middag. Met name de praktijkcase van Patina Dakdenkers gaf veel stof tot nadenken. Immers, FTE besparen door efficiënter werken met tablets, dat wil toch elk bedrijf?!

“Mobiliteit staat nu op het niveau van internet in 1999!”

Meer info over mobiel werken?

Kijk voor meer informatie op website ikwilmobielwerken of bel Herke ICT Group op +31 72 727 1100. Wij adviseren u graag over de beste mobiele oplossing voor uw bouwbedrijf. Mailen kan natuurlijk ook: info@bouwvision.nl