Datum laatste wijziging

Time for change

Een derde van alle werknemers in de Nederlandse industriële sector zegt met een verouderd ERP-pakket te werken. En dat deze software hun bedrijfsdoelen voor de komende jaren onvoldoende ondersteunt. Hoe zit dat eigenlijk in de bouw branche?

Precieze cijfers kan ik zo niet vinden, maar ik vermoed dat de cijfers in de bouw niet heel anders zijn. Dat is jammer, want bedrijven laten kansen liggen als ze niet met hun tijd meegaan. Immers: stilstand is achteruitgang.

De gemiddelde “levensduur” van een ERP systeem is zo’n 5 tot 7 jaar. Hoe oud is jullie financiële software?

Onvrede

Er zijn verschillende redenen aan te wijzen waardoor onvrede over de huidige ERP-oplossing ontstaat:

  • Hooggespannen verwachtingen: privé-gebruik van social media, apps en mobiele apparaten (smartphones, tablets) leidt tot steeds hogere verwachtingen van gebruikers als het gaat om zakelijke software.
  • Digitale transformatie: bedrijven zijn continu bezig met het optimaliseren van processen, waaruit nieuwe informatiebehoeften voortkomen.

Onvrede komt dus vaak voort uit redenen van technische, externe of strategisch aard.

Nieuwe bedrijfsprocessen

Als gevolg van digitale transformatie bij bedrijven ontstaan nieuwe processen. Zie bijvoorbeeld de toenemende aandacht van bouwbedrijven voor service & onderhoud. Wanneer de bedrijfssystemen niet meegroeien met het bedrijf, kunnen deze de nieuwe processen en daaruit voortvloeiende informatiebehoeften niet goed ondersteunen. Met als gevolg dat handelingen meerdere keren moeten worden uitgevoerd: papieren formulieren moeten worden overgetypt, bonnen raken kwijt, er worden fouten gemaakt bij het overnemen van gegevens en ga zo maar door. Als je processen op een slimme manier automatiseert, win je tijd en kunnen je mensen zich focussen op hun kerntaken. In deze video zie hoe je het S&O proces kunt optimaliseren door inzet van slimme IT.

Digitale transformatie gaat over een ander kijk op het verbinden van mensen, gegevens en processen om zo waarde te creëren voor jouw klanten en een concurrentievoordeel te behouden in een gedigitaliseerde wereld.

Managementinformatie

Vooral financieel eindverantwoordelijken zijn ontevreden over hun bedrijfssoftware. Logisch, want bij het financieel management komen alle doorwerkfouten van een organisatie samen. Stuurinformatie is voor elk bedrijf essentieel. Als de gewenste managementinformatie niet door het bedrijfsinformatiesysteem kan worden geleverd, dan zit de financieel eindverantwoordelijke met de gebakken peren. Het verzamelen van gegevens uit verschillende bronnen en dit samenvoegen tot een periodieke rapportage is inefficiënt. En bovendien niet meer van deze tijd.

CFO’s zijn dan ook extra kritisch over de vraag of hun huidige pakket de bedrijfsdoelstellingen voor de komende jaren kan ondersteunen. In dat licht bezien is een real-time, interactief dashboard met de mogelijkheid tot inzoomen op detailniveau een randvoorwaarde voor moderne bedrijfsvoering. Heb jij op elk moment actueel inzicht in de status van je projecten?

Klaar voor de Cloud

Driekwart van de bedrijven in de industrie zegt een duidelijke IT-strategie te hebben uitgestippeld. Ook zegt driekwart open te staan voor een Cloudoplossing. Uit landelijk onderzoek blijkt dat inmiddels 35% van de bedrijven ERP via een hostingpartner of in de Cloud gebruikt.

Bij software-as-a-service (SaaS) worden software en data niet meer opgeslagen op een lokale server bij jullie op kantoor, maar in de Cloud. Zo is je ERP overal, op elk gewenst moment en vanaf elk (mobiel) apparaat toegankelijk. Bovendien voert je IT-partner het beheer en updates van je software uit. Zo blijf je up-to-date en hoef je nooit meer met verouderde software te werken.

Voilá, je bedrijf is klaar voor de toekomst!

Bronnen: Skopos, ComputerProfile, Microsoft

Meer weten?

Bel +31 72 727 1100 of stuur me een mail: e.wouters@herke.nl.

Esther Wouters-Anema

Wil je zakelijk linken? LinkedIn

Herke ICT Group ontwikkelt én implementeert BouwVision, innovatieve financiële en relatiebeheer software en apps voor de bouw, gebaseerd op Microsoft Dynamics. Daarnaast zijn wij IT-partner voor grotere en kleinere bouwbedrijven.

Nooit meer nieuws over slimme ICT in de bouw missen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Hou me op de hoogte